IMG_0094

Moederdag…. Aan de oma die ik nooit heb gekend

IMG_0094

De oma die ik nooit heb gekend, niet omdat je niet meer leefde maar omdat je niet voor mijn vader kon zorgen.

Mijn vader is afgestaan na zijn geboorte. Op de papieren die we gedeeltelijk terug hebben gevonden stond dat jij niet voor hem kon zorgen, je was financieel niet in staat een kind te onderhouden.

In die tijd was het niet ongebruikelijk dat je als ongehuwde moeder afstand deed van je kind. Doorgaans onder druk van je ouders. Ongehuwd en moeder ging niet samen in de vroege jaren dertig. Het was een schande.

Op Moederdag denk ik aan je, aan wie je was, aan hoe je als moeder zou zijn geweest. Ik vraag me af of je na het krijgen van je eerste kind nog meer kinderen hebt gekregen. Of je ooit wanhopig op zoek bent gegaan naar je eerst geborene.

Of je iedere Moederdag bittere tranen huilde om wat ooit was maar nooit is geweest.

Wist mijn opa er van? Was hij een passant of was hij stiekem je grote liefde maar mocht je niet hem trouwen? Stond het geloof jullie huwelijk in de weg? Of misschien wel je leeftijd.

Nooit zal ik weten wie je was. Nooit zal ik horen waarom? En toch denk ik op dagen zoals deze aan je. Omdat ik weet wat het is om moeder te zijn en omdat heel veel vrouwen weten wat het is om geen moeder te zijn. Maar misschien nog wel meer omdat ik heel goed begrijp hoe het voelt om wel moeder te zijn maar je het niet mag zijn.

 

Please follow and like us: